Tajemnice kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów

Kuchnia polska uformowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych krajów?

Co wpłynęło na postać kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w takim razie różnorodne tradycje, kompozycje i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Istotę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są stereotypowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, że najważniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Z zapałem przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w gruncie rzeczy dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Również przybywający do nas turyści podkreślają, że jest smaczna i sycąca.