Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich opcji, jakie daje kuchnia europejska na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. restaurants main market square krakow Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, ravioli i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film